Akadálymentes English Facebook
A Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése KEOP 1.1.1/B/10-11-2011-0001 sz. projekt hivatalos honlapja
Nyereményjáték

A meglévő hulladékgazdálkodási rendszert 2003-2007 között ISPA-támogatásból került fejlesztette a Miskolc Térségi Konzorcium, amely kiegészült a szelektív szigetes rendszer kiépítésével.

A „Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése" projekt keretében ennek, az egységes Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszernek az infrastrukturális fejlesztése történik, valamint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése, amelyekről részletesen tájékozódhat "A beruházásról" menüpontban.


A hulladékgazdálkodási rendszer fő elemei

- Központi regionális hulladékkezelő létesítmény Hejőpapiban (Hejőpapi 073/6 hrsz-ú terület, kb. 26 ha). A létesítményben az EU-előírásoknak megfelelően történik

- a szerves anyagok komposztálása (8 000 t/év kapacitású komposztáló),

- a szelektíven gyűjtött anyagok utóválogatása, hasznosításra történő előkészítése (15 000 t/év kapacitású bálázó és válogató)

- a már nem hasznosítható maradék, nem veszélyes (kommunális) hulladékok lerakása.

A hulladéklerakón kevés mennyiségben – kizárólag töltés építésre, illetve a hulladék beszállítását végző gépjárművek lerakótéren történő közlekedésére – lerakható a lakosság köréből származó, feldolgozott építési bontási hulladék, miután a hulladékot törő-osztályozó berendezéssel előkezelték.

A terület két irányból Hejőpapi illetve Emőd felől közelíthető meg. A depónia teljesen szigetelt, területe kb. 10 ha. A kialakítható depónia-térfogat megközelítőleg 2 millió m3, amely minimum 20 évre biztosítja a szilárd kommunális hulladék elhelyezését. A maradék hulladék lerakása „dombépítéses" technológiával történik.

- Szelektív hulladékgyűjtés, a zöldhulladék és más, újrahasznosítható anyagok szétválasztása, valamint a háztartási veszélyes anyagok gyűjtése érdekében három hulladékudvar (Lorántffy utca, József Attila utca, Bogáncs utca) és egy hulladékválogató mű (József Attila utca). A szállítás optimalizálása érdekében a József Attila utcai hulladékválogató és hulladékudvar mellett egy átrakó állomás is működik a József Attila utcában.

- A rendszer kiépítésekor megtörtént a Miskolc-nádasréti (Miskolc-Bogáncs utcai lerakó) központi lerakóhely és további 18 nem megfelelő lerakóhely, illetve illegális hulladéklerakó rendbehozatala és lezárása (Alsózsolca, Aszaló, Felsőzsolca, Emőd, Harsány, Hejőbába, Hernádnémeti, Mezőcsát, Miskolc-Muszkásoldal, Miskolc-Martintelep, Miskolc-Vologda, Nemesbikk, Ónod, Sajóecseg-Boldva, Sajólád, Szirmabesenyő, Tiszapalkonya, Vatta).

- A rendszer működtetéséhez szükséges eszközök: acél konténerek, műanyag hulladéktárolók, kompaktor, törő-osztályozó gép, homlokrakodó, vontatógép, hulladékgyűjtő jármű, aprítógép, dobrosta és komposztforgató.