Akadálymentes English Facebook
A Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése KEOP 1.1.1/B/10-11-2011-0001 sz. projekt hivatalos honlapja
Nyereményjáték

A szelektív hulladékgyűjtés az újrafeldolgozás, az ún. „recycling" első lépése. Ennek során a lakosság aktív közreműködésével, anyagfajták szerint szétválogatva gyűjtik a hulladékokat. A hulladéknak mint másodnyersanyagnak a gazdaság vérkeringésébe való visszajuttatásából komoly környezeti előnyök származnak, kevesebb hulladék kerül a lerakókra, jelentősen csökken a környezeti terhelés és a gyártás energiaigénye is, valamint csökkenhetnek a kommunális díjak is.

Hazánk egész területén találkozhatunk hulladékgyűjtő szigetekkel, azonban napjainkban egyre inkább terjed a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is. Ezen rendszer kiépítése nagyon fontos feladat, hiszen 2015-től Magyarországon is kötelezővé válik az otthoni szelektív gyűjtés.

Miskolc jelentős részén és néhány régióbeli településen már 2012 óta kísérleti jelleggel működik házhoz menő gyűjtés. A tapasztalatok alapján eljött az ideje annak, hogy Miskolcon és vonzáskörzetének 36 településén a családi házas övezetekben teljes körűen elinduljon ez a fajta gyűjtési rendszer.

A „Miskolc és térsége települési hulladékgazdálkodási rendszerének továbbfejlesztése" keretein belül a lakossághoz kerül 35 ezer sárga műanyag gyűjtőedény és 5 ezer házi komposztálókeret. A rendszer részét képezi 7 nagyobb, 16 m3-es felépítményű, és egy kisebb, 8 m3-es felépítményű, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas jármű, valamint megépül a szelektív gyűjtés utáni maradék települési hulladékok előkezelését szolgáló válogató-előkezelő mű, amely végtermékként tüzelőanyagot fog előállítani.

 

Melyek a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszer előnyei?

A gyűjtő jármű házhoz jön. Nem kell a szelektíven gyűjtött hulladékot a gyűjtőszigetig elvinni, elég a gyűjtési napon ingatlanunk előtt, jól megközelíthetően elhelyezni. Azokon a településeken, ahol edény kiosztására nem kerül sor, a gyűjtéshez szükséges zsákokat a MiReHuKöz Nonprofit Kft. biztosítja.

Milyen gyűjtőeszközökhöz jut a lakosság?

A 2000 fő fölötti településeken sárga színű műanyag edény, és biológiailag lebomló zöldhulladék-gyűjtő zsák, a 2000 fő alatti településeken pedig komposztáló keret és sárga zsák kerül a lakossághoz.

Ürítési gyakoriság
A tervek szerint kétheti rendszerességgel történik majd az ürítés.

Mit lehet szelektíven gyűjteni?

A sárga edényben vegyesen gyűjthető a papír-, a műanyag- és a fémhulladék, valamint ide kell dobni az italos kartondobozokat is. A zöldhulladék-gyűjtő zsákban illetve az ingatlanon elhelyezett komposztáló keretben kerülhet elhelyezésre a háztartásban keletkező zöldhulladék.

A helyes gyűjtésről

Ahogyan a gyűjtőszigetes gyűjtés esetén, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés esetén is követnünk kell az utasításokat, melyek megadják, hogy mit, hová és hogyan dobhatunk.

Olykor felmerül a kérdés, hogy mi értelme van egy edénybe gyűjteni ezeket az anyagokat. A szelektív gyűjtés lényege, hogy a papír-, műanyag- és fémhulladék, valamint az italos kartondobozok ne keveredjenek a vegyes háztartási hulladékkal.

Az újrahasznosítás egyik alapfeltétele, hogy a vegyes háztartási hulladéktól külön, szelektíven gyűjtött hulladék tiszta legyen – csak ezt lehet másodnyersanyagként hasznosítani. A különféle, tisztán gyűjtött csomagolóanyagokat anyagfajtánként széjjelszortírozzák a válogatóüzemben.


Ha házhoz jön a szelektív gyűjtőkocsi, nem válnak feleslegessé a gyűjtőszigetek?

Nem. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerét csak családi házas övezetben vezetjük be. A társasházi övezetben maradnak a gyűjtőszigetek. Az üveget pedig továbbra is gyűjtőszigeten lehet elhelyezni.

Hová lehet dobni az üveghulladékot?

Az üveghulladékot továbbra is szelektív hulladékgyűjtő szigeten lehet elhelyezni.
hir4

Mi készülhet a szelektíven gyűjtött hulladékból?

Papír:A papírhulladékból készülhet kartondoboz, papírzacskó, zsebkendő, szalvéta, WC-papír, kéztörlő, füzetek, könyvek, tojástálca stb.

Műanyag:
Szinte minden típusú műanyag újrahasznosítható. Fajtánkénti szétválogatás után általában darálják, mossák és granulátumot készítenek belőle. Legelterjedtebb a PET, HDPE és PVC újrahasznosítása.

Fémek:A fémfeldolgozás első fázisa a szétválogatás, mikor elkülönítik a vashulladékokat az alumíniumhulladékoktól. Ezután kohóba kerülnek, ahol az olvasztás után fémtömböket állítanak elő, majd bármilyen vas- vagy alumínium termék készülhet belőlük.

Italos kartondoboz:Az italos kartondoboz újrahasznosítása során kétféle lehetőség van. Ha nem választják szét az összetevőket, akkor ledarálva összepréselik és ún. tectan forgácslap készül belőle. Ha az összetevőket szétválasztják, akkor a papírt a papírgyártás során újrahasznosítják (az italoskarton jó minőségű papírból készül, így ebből a hulladékából jó minőségben készíthetőek újrahasznosított termékek).


Hulladékudvarok elérhetőségei

3521 Miskolc, Bogáncs u. Hrsz.: 0156/22.

3527 Miskolc, József A. út 65. Hrsz.: 4752/3.

3533 Miskolc, Lorántffy Zs. u. Hrsz.: 33783/3.